VPN anbefalinger


Jeg har tidligere skrevet lidt om forskellige VPN-løsninger og hvornår man bør bruge det.

Jeg vil ikke rigtigt ændre i den anbefaling men der har siden da været indtil flere historier om utroværdige VPN-løsninger hvor ens internet sikkerhed har været markant dårlige end hvis man ikke havde brugt en VPN. Af eksempler kan ses facebook onavo eller endnu værre denne historie om lime

VPN-løsninger mere eller mindre kun mening* i de tilfælde man er nødt til at bruge et usikker/overvåget netværk hvor man ikke ønsker at andre kan se hvilke sider man besøger eller modificere trafikken. Det kunne for eksempel være usikre Wi-Fi netværk på hoteller eller skoler.

Hvis man vil øge sin sikkerhed på internettet generelt, bør man ikke bruge en VPN på sin almindelige mobil/internetforbindelse. Det vil i stedet give et langt højere niveau af sikkerhed hvis man følger de simple forholdsregler som man kan læse om her. Hvis du stadig føler at du har et behov for en VPN kan du læse videre.

I forbindelse med de utroværdige VPN-udbydere er det desværre er meget svært at bedømme om en given VPN udbyder der reklamere i en YouTube reklame er pålidelig. Generelt ville jeg nok holde mig væk fra alle VPN-løsninger der reklameres for på YouTube og i podcasts.

Der er umiddelbart kun to kommercielle VPN-udbydere jeg kan anbefale, f-secure freedome og cloudflare warp.

  • Freedome vil jeg anbefale da det er velfungerende og bliver udbudt af et europæisk firma med en meget lang og god track record (De har eksisteret siden 1988). Her kan du læse mere.
  • Cloudflare warp får min anbefaling da cloudflare alligevel håndtere trafikken for en meget stor del af internettet, hvis de ville manipulere din trafik, havde du også et problem hvis du ikke brugte deres VPN. De har også en gratis udgave med lavere hastighed. Du kan læse mere om det her.

Hvis man er teknisk anlagt og ikke er skræmt af tanken om at provisioner en server hos amazon eller en anden cloud udbyder vil jeg kraftigt anbefale at man sætter sin egen VPN server op. Dette kan gøres meget nemt med algo eller outline. Jeg har skrevet guides til dem her: algo og outline tidligere. Generelt hvis man kan finde ud af Linux vil jeg anbefale algo, ellers outline.

Da det er meget nemt at sætte VPN serveren op med disse to vil jeg anbefale at man regelmæssigt udskifter den, dvs sletter serveren og skaber en ny, mindst en gang om måneden. Dette gør både at man skifter IP og mindsker risikoen for sikkerhedsproblemer.

PS som * angiver ved brugen af VPN har de tidligere også været brugt til at omgå geografiske restrektioner på streaming tjenester så man fx kunne se DR i udlandet. Så vidt jeg ved er streamingudbyderne efterhånden gode til at opdage og blokere VPN forbindelser så det får man ikke så meget ud af. VPN for at tilgå ressourcer på private eller firma netværk der ellers ikke er tilgængelige på internettet, er selvfølgeligt også en helt anden snak.