Sådan holder du dig sikker på internettet


Hvis du gerne vil være mere sikker på internettet, kommer du meget langt hvis du følger disse 5 relativt simple forholdsregler.

Installer software til at blokere reklamer

Du bør blokere reklamer i din browser, uanset om du har noget imod reklamer, da de mange gange er set sprede usikre links til for eksempel virus og spore dig. Dette kan ske selv om du er inde på et ellers troværdigt website.

Hvis du bruger safari på Mac/Iphone/Ipad bør du installere blockbear BlockBear.

Bruger du Chrome på windows, chromebook eller Mac bør du installere ublock origin

På android tillader google desværre ikke almindelige adblock’s i chrome, så du bør eten installere en løsning som nextdns.io fra google play eller bruge en browser så som firefox der tillader dig at installere adblocks.

Brug 2faktor login

Hvis du vil forhindre andre i at logge ind på dine konti, selv om de kan dit password, kan du tit slå et ekstra lag af sikkerhed til. Nemlig 2 faktor godkendelse hvor du vil skulle godkende nye logins ved hjælp af en app eller sms.

Dette vil sikre at andre ikke kan få adgang til din konto selv om de har opsnappet eller gættet dit password.

Andre kan opsnappe dit password på mange måder, blandt andet:

  • Hvis du bruger en andens/offentlig computer kan der være installeret software der samler passwords.
  • Din computer eller netværket på dit arbejde kan samle logins.
  • Du har valgt et password der er nemt at gætte.
  • Du har brugt dit password på et website der er blevet hacket og adgangskoderne stjålet (fx linkedin, læs mere her )

Din vigtigste konto er din e-mail konto, den kan bruges til at nulstille de fleste andre konti du har og indholdet af dine e-mails kan bruges til at overbevise andre virksomheder til at udlevere informationer.

Jeg har en række guides til hvordan du slår to faktor godkendelse til her:

Google: Beskyt din gmail konto – 2 faktor login

Microsoft (hotmail/outlook): Beskyt din Microsoft konto med 2 faktor login

Facebook: 2 faktor login på Facebook

Skriv dine passwords ned og brug forskellige passwords!

Et stort sikkerhedsproblem er at folk benytter samme e-mail og password til flere forskellige websider. Hvis du fx har lavet en konto på example.com med din e-mail og det password du normalt bruger, vil en hacker der får adgang til brugerdatabasen på example.com også kunne logge ind på andre sider hvor du har brugt samme login. Men det er jo umuligt at huske et unikt password til alle websites, så anbefalingen er at du skriver dem ned eller bruger et program til at huske dem. Det nemmeste er at du blot lader din browser gemme dine passwords.

Hvis du har brug for at bruge koderne i andet end din browser kan et program så som Bitwarden anbefales. Den understøtter de fleste browsere og du kan installere programmet på alle dine computere og telefoner. Det har jeg skrevet en detaljeret guide til her.

Opdater altid!

Hold altid dine computere, telefoner osv opdateret. Dette gælder også dine programmer, især din browser og e-mail klient. Lad være med at udskyde det, når din enhed tilbyder en opdatering så installer den. Der bliver tit rettet sikkerhedsfejl og der er ingen grund til ikke at opdatere.

Brug ALDRIG nemid eller lignende på computere der ikke er dine egne

Det er vigtigt at du ikke bruger dine vigtige logins på computere der ikke er under din kontrol. Der har været flere historier om at folks nemid er blevet afluret på biblioteks computere. Du kan også gøre samme overvejelse med din arbejdscomputer. Hvis de ønsker det, er der stor sansynlighed for at IT afdelingen kan opsnappe alle logins du foretager fra computeren.