Krypteret fil synkronisering i skyen


Normalt bruger man fil tjenester så som dropbox/onedrive/google drive til at få adgang til filer fra andre computere og mobil telefoner. Disse tjenester er dog ikke voldsomt sikre og nogle af dem snager i indholdet af dine filer. Her onedrive klart den værste synder hvor de scanner indholdet og lukker din konto og adgangen til filerne hvis de finder noget de ikke kan lide men dropbox har også haft en del sikkerheds problemer.

Løsningen på disse problemer er at kryptere dine filer inden de forlader din computer sådan at ingen andre kan få adgang til indholdet uden at kende kodeordet og jeg vil i denne artikel gennemgå tre af de bedste løsninger.

Ulempen ved krypteringen er at hvis du glemmer dit password er der ingen mulighed for det kan gendannes, så du vil have mistet adgang til filerne for altid (hvis du ikke allerede er logget ind på en af dine computere). 

Spideroak

Den første er Spideroak der kan bruges til både fil storage og backup af din computer. Løsningen er en ligner dropbox og har lignende priser (2 gigabyte gratis, 1 terabyte for 10USD). 

Edit

Programmet du installere (Windows/Mac/linux) laver en folder på din computer som du kan lægge filer i og så bliver de synkroniseret imellem dine computere. Der er også også et webinterface og mobil apps. Til forskel fra dropbox kan spideroak også anvendes til at lave decideret backup af din computer, du kan vælge filer der skal backes op til deres servere som ikke vil bliver synkroniseret til andre computere.

Programmet er ikke særligt kønt men er velfungerende, dog kan det bliver meget langsomt hvis man har store data mængder på gamle computere med en langsom CPU (fx intel core2 duo eller atom cpuer,  krypteringen er meget CPU krævende).

Spideroak har en store ulempe, deres mobil apps er read only, dvs man kan kun tilgå de filer man har uploaded via sin computer og der er ikke mulighed for at man kan uploade filer fra sin telefon/tablet.

Deres support, hvis man får brug for den er hurtigt til at svare og giver kompetente svar.

Jeg skal ikke kalde mig kvalificeret til at bedømme sikkerheden hos spideroak men jeg notere mig at Edward Snowden varmt har anbefalet dem.

Boxcryptor

En anden type løsning på samme problem tilbyder boxcryptor. I stedet for at tilbyde deres egen synkroniserings tjeneste så kryptere de filerne i din dropbox/onedrive osv. Det fungere ved at man udover dropbox installere endnu et program. I dette program vælger du en mappe i din dropbox som den kryptere og så kryptere den automatisk alle de filer du tilføjer til den mappe. 


Hvis du skal bruge adgang til filerne på din mobil skal du også bruge en seperat app, men til forskel fra spideroak kan den både downloade og uploade filer. Både mobil og desktop appsne fungere godt og jeg har ind til videre ikke oplevet tekniske problemer med dem.

Boxcryptor er gratis for 2 enheders adgang til dine krypterede filer men det koster hvis du vil have flere enheder med adgang til filerne (48USD pr år).

Sikkerhedsmæssigt er det svært at sige så meget igen omkring boxcryptor det er ikke open source og der har så vidt jeg kan se ikke været lavet nogen tredjeparts audits af dem, men der har heller ikke været fundet nogen sikkerhedsfejl.

Dette sammen med at deres support er svær at få kontakt med gør at jeg ikke umiddelbart synes jeg kan anbefale dem 100%.

 

BitTorrent sync

Bittorrent sync er en tredje mulighed fra skaberne af bittorrent protokollen som du nok kender i forvejen. Denne gang bliver den dog brugt til at dele filer med dig selv i stedet for med fremmede.


Til forskel fra de to første muligheder bliver dine data ikke gemt på en server i skyen men synkroniseret direkte imellem dine enheder. Dette giver en klar fordel for privatlivets fred, der er ingen tredje part der skal opbevare dine data for dig men ulempen er at dine enheder skal være tændt samtidigt for at du kan synkronisere dem.

Sync fungere rigtigt godt, det er enormt hurtigt til at synkronisere filer, selv over internette og det er nemt at bruge. Man kan frit vælge mapper på computeren der skal synkroniseres, ikke noget med at alt skal ligge i samme overordnede mappe.

Desværre for mine formål duer det ikke at have en computer er tændt for at man kan synkronisere, jeg er nødt til at kunne tilgå mine filer fra mobile enheder direkte men hvis man kan leve med det er det en rigtigt god og solid løsning, ellers bør man vælge løsningen fra spideroak. Opdatering efterår 2016: Sync.com er endnu en mulighed som jeg har en anmeldelse af her. Opdatering forår 2017: Cryptomator er et næsten gratis alternativ til boxcryptor som jeg har en anmeldelse af her.