Anmeldelse af cryptomator, alternativ til boxcryptor


I mine anmeldelser af krypterede storage tjenester er der nu dukket en konkurrent op til boxcryptor som jeg tidligere har anmeldt her.

I stedet for at tilbyde deres egen synkroniserings tjeneste så kryptere cryptomator filerne i din eksisterende dropbox eller lignende tjeneste. Det fungere ved at man udover dropbox installerer endnu et program. I dette program vælger du en mappe i din dropbox som den bruger til at lave et “eksternt” drev hvor den automatisk krypterer alle de filer du tilføjer til drevet. Tjenesten er open source og gratis til computer (Windows/Mac/Linux) brug, til mobile enheder koster app’en i skrivende stund 39 kr som engangs beløb.

cryptomator

Det er nemt at komme i gang, installer programmet fra cryptomator.org og installer det. Når du så starter det skal du trykke på plusset i nederste venstre hørne og vælge ”create new vault”. Den skal du så gemme i en ny mappe et eller andet sted i din dropbox/onedrive, give den et password og vupti du har et ekstra krypteret drev.

cryptomator

I dit normale filsystem dukker filerne op som en række underlige mapper.

cryptomator

Det største minus ved cryptomator er at den ikke umiddelbart kan sættes til at starte automatisk med computeren, du skal selv starte den hver gang. En anden ulempe er at den sætte dropboxs indbyggede versionsstyring ud af kraft, hvis man sletter en fil i cryptomator er den slettet permanent. Så husk at lave backup! Desværre kan man heller ikke sætte den til at starte automatisk når computeren starter, man skal manuelt starte den hver gang men dette skulle være noget de arbejder på.

Kort sagt er fordele ved cryptomator at den er opensource og meget billig i drift hvor boxcryptor er en del mere brugervenlig.